Wielkanoc we wnętrzach – jak udekorować wielkanocny stół?

Wielkanoc we wnętrzach – jak udekorować wielkanocny stół?

wtorek, 22 marca 2016 Brak komentarzy



Wielkanoc to wyjątkowa pora nie tylko ze względu na święta, ale też dlatego, że przypadają one na wiosnę. Świąteczne dekoracje, szczególnie na stole, powinny być więc radosne, wiosenne i optymistyczne. Niekoniecznie muszą to być wyłącznie baranki czy kurczaczki w przeróżnych odsłonach.
fot:countryliving.com

Wielkanocny stół powinien być przede wszystkim pełen zieleni, najlepiej tej naturalnej – bazie, cięte kwiaty, dekoracje oparte na bazie rzeżuchy czy szczypiorku. Zieleń przyciąga spojrzenia i poprawia nastrój, a w jej towarzystwie zastawa oraz świąteczne potrawy prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie. Można też pokusić się o własnoręczne wykonanie stroika – z pewnością będzie jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny, dzięki czemu uda się nam odejść od sklepowej tandety i chińszczyzny. Wystarczy ładna, kolorowa doniczka, kilka kwitnących gałązek, kolorowe pisanki i już mamy stroik, który wygląda zachwycająco.



To, na czym podasz, też ma znaczenie 

Na świątecznym stole swoje obowiązkowe miejsce ma zastawa. Tutaj mamy szerokie pole do wyboru. W zależności od stylistyki wnętrza czy indywidualnych potrzeb można zdecydować się na klasyczne okrągłe talerze ze zdobieniami lub nowoczesne – kwadratowe i o nietypowych kształtach. Jeżeli szczególnie zależy nam na wiosennym nastroju, można zdecydować się na zastawę w kolorze delikatnej zieleni lub na białe naczynia ozdobione kolorowymi, kwiatowymi zdobieniami. Wtedy nawet, gdy na talerzach nie będzie potraw, będą one prezentowały się równie dobrze, a nawet lepiej. 

fot: womansday.com


Fotel Cup inspirowany projektem Swan niebieski kaszmir



Ciepłe barwy, lekkie dekoracje 

Na wielkanocnym stole powinna królować jasna, pastelowa, ciepła kolorystyka. Doskonale sprawdza się zieleń, żółć, pomarańcz, a nawet czerwień. Ciepłe barwy mogą pojawiać się jako element serwetek, obrusów, świec czy dodatków dekoracyjnych. Podczas dekorowania stołu warto zrezygnować z przesadnych zdobień czy ciężkiej elegancji. Wiosna kojarzy się przede wszystkim z lekkością, zwiewnością, ciepłem i właśnie tak powinno być na stole, do którego zasiadamy w rodzinnym gronie.

fot:hgtv.com

Stół  Noma biały

Krzesło Funky  II  różowe


Umiar zawsze lepszy niż nadmiar 

W ozdabianiu stołu na Wielkanoc warto jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek, gdyż nadmiar dekoracji wcale nie sprawi, że nakrycie będzie wyglądało lepiej. Nie chodzi o to, by na niewielkiej powierzchni ustawić wszystkie ozdoby i bibeloty tematyczne, jakie posiadamy w domu. Już kilka mocniejszych akcentów w zupełności wystarczy, by stół nabrał świątecznego wyrazu, a przy tym pozostanie jeszcze sporo miejsca na wielkanocne potrawy.

fot: wallpaperspal.com

Prześlij komentarz