Wielkanoc to wyjątkowa pora nie tylko ze względu na święta, ale też dlatego, że przypadają one na wiosnę. Świąteczne dekoracje, szczególnie na stole, powinny być więc radosne, wiosenne i optymistyczne. Niekoniecznie muszą to być wyłącznie baranki czy kurczaczki w przeróżnych odsłonach.
![]() |
fot:countryliving.com |
Wielkanocny stół powinien być przede wszystkim pełen zieleni, najlepiej tej naturalnej – bazie, cięte kwiaty, dekoracje oparte na bazie rzeżuchy czy szczypiorku. Zieleń przyciąga spojrzenia i poprawia nastrój, a w jej towarzystwie zastawa oraz świąteczne potrawy prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie. Można też pokusić się o własnoręczne wykonanie stroika – z pewnością będzie jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny, dzięki czemu uda się nam odejść od sklepowej tandety i chińszczyzny. Wystarczy ładna, kolorowa doniczka, kilka kwitnących gałązek, kolorowe pisanki i już mamy stroik, który wygląda zachwycająco.

To, na czym podasz, też ma znaczenie
Na świątecznym stole swoje obowiązkowe miejsce ma zastawa. Tutaj mamy szerokie pole do wyboru. W zależności od stylistyki wnętrza czy indywidualnych potrzeb można zdecydować się na klasyczne okrągłe talerze ze zdobieniami lub nowoczesne – kwadratowe i o nietypowych kształtach. Jeżeli szczególnie zależy nam na wiosennym nastroju, można zdecydować się na zastawę w kolorze delikatnej zieleni lub na białe naczynia ozdobione kolorowymi, kwiatowymi zdobieniami. Wtedy nawet, gdy na talerzach nie będzie potraw, będą one prezentowały się równie dobrze, a nawet lepiej.
![]() |
fot: womansday.com![]() |

Na wielkanocnym stole powinna królować jasna, pastelowa, ciepła kolorystyka. Doskonale sprawdza się zieleń, żółć, pomarańcz, a nawet czerwień. Ciepłe barwy mogą pojawiać się jako element serwetek, obrusów, świec czy dodatków dekoracyjnych. Podczas dekorowania stołu warto zrezygnować z przesadnych zdobień czy ciężkiej elegancji. Wiosna kojarzy się przede wszystkim z lekkością, zwiewnością, ciepłem i właśnie tak powinno być na stole, do którego zasiadamy w rodzinnym gronie.
![]() |
fot:hgtv.com |


W ozdabianiu stołu na Wielkanoc warto jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek, gdyż nadmiar dekoracji wcale nie sprawi, że nakrycie będzie wyglądało lepiej. Nie chodzi o to, by na niewielkiej powierzchni ustawić wszystkie ozdoby i bibeloty tematyczne, jakie posiadamy w domu. Już kilka mocniejszych akcentów w zupełności wystarczy, by stół nabrał świątecznego wyrazu, a przy tym pozostanie jeszcze sporo miejsca na wielkanocne potrawy.
![]() |
fot: wallpaperspal.com |
Prześlij komentarz