![]() |
fot. www.archiexpo.com |
Po pierwsze – stylistyka wnętrza
Bez względu na to, czy stół stanie w jadalni, w kuchni czy w salonie, będzie on jednym z dominujących elementów we wnętrzu. Musi więc być stylistycznie dopasowany do pozostałych elementów wystroju, by tworzyć kompozycyjną całość z aranżacją ścian, okien czy z pozostałymi meblami. Jeżeli wnętrze jest urządzone w stylu tradycyjnym, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie stół drewniany, który podkreśli charakter wnętrza. W nowoczesnych pomieszczeniach można natomiast pozwolić sobie na nutkę designerskiego szaleństwa. Stoły łączące w sobie szkło, metaliczny połysk, a nawet tworzywa sztuczne idealnie wpisują się w stylistykę modernistyczną czy w chłodny minimalizm.
Po drugie – przeznaczenie
Zanim zdecydujemy się na konkretny model stołu, warto zadać sobie pytanie, do czego będzie on służył – czy do spożywania codziennych posiłków czy jako klasyczny stolik kawowy. Od tego zależy wielkość mebla oraz jego wysokość. Stół jadalniany musi być zdecydowanie wyższy, dopasowany do krzeseł, natomiast stolik kawowy może być niewysoki – w wystroju wnętrza zwykle występuje bowiem z niewielkimi fotelami.
Po trzecie – wielkość pomieszczenia
Jeżeli na stół możemy przeznaczyć niewielką powierzchnię, na przykład fragment kuchni czy salonu, raczej nie możemy pozwolić sobie na stół potężnych rozmiarów. Przede wszystkim dlatego, że przytłoczy on wnętrze i zaburzy proporcje. Może też utrudniać codzienne korzystanie z niego lub z całego pomieszczenia. Jeżeli natomiast mamy do dyspozycji całe pomieszczenie, w którym można urządzić jadalnię, stół może być zdecydowanie większych rozmiarów. Dobrym rozwiązaniem jest stół z rozkładanym blatem, dzięki czemu można powierzchnię stołu dopasować do konkretnej okazji.
![]() |
fot: www.designersraum.com |
Po czwarte – kształt
Kształt stołu jest w pewnym stopniu związany z wielkością pomieszczenia, ale nie tylko. W dużych jadalniach bez obaw można sobie pozwolić na stoły kwadratowe czy prostokątne. Tam, gdzie jest mniejsza przestrzeń, lepiej sprawdzają się stoły owalne lub okrągłe. Stoły bez ostrych zakończeń są też łatwe do obejścia, zapewniają lepszy kontakt pomiędzy osobami spożywającymi posiłek, nie powodują tez urazów związanych z przypadkowym uderzeniem się czy zaczepieniem o róg blatu.
Po piąte – ergonomia
Prześlij komentarz